Cemre Botanik

Para Ağacı, Pachira Bakımı Nasıl Yapılır?

Cemre Botanik

Para Ağacı, Pachira Bakımı Nasıl Yapılır?

En Kolay Yetişen İç Mekan Bitkisi Pachira aquatica, Para Ağacı

Ad: Para Ağacı, Refah Çiçeği
Latince Adı: Pachira aquatica
Köken: Orta Amerika
Maksimum Boy: 270 cm

Pachira aquatica anavatanı Orta Amerika’dır. Kapok ağacı olarak bilinen para ağacı (Pachira aquatica), Almanya’da kakao ağacı olarak bilinir. Bu dekoratif bitkinin çarpıcı özelliği; örülmüş gövdesi, iri ve çarpıcı yapraklarıdır.

Para ağacı, Pachira aquatica, çekici şemsiye benzeri yaprakları ve rahat bir doğası olan, aranan bir ev bitkisidir. Genellikle örgülü bir gövdeye sahiptir.

Malvaceae ailesinin bir parçası olan bu ağaç, 20 metre uzunluğa ulaşabildiği ve yenilebilir fındık ürettiği, orta ve güney Amerika’ya özgü tropikal, yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Nemli doğal habitatına rağmen çok fazla sulamaya ihtiyaç duymaz – şişmiş gövdelerinin dibinde su depolayabilir.

Çin feng shui sanatına göre, uygun şekilde yerleştirilmiş bir para ağacının refah getirdiği kabul edilir – iyi talihin gövdeye hapsolduğu ve beş loblu yaprakların da şanslı olduğu söylenir. Para ağaçları bu nedenle genellikle düğün veya eve taşınma hediyesi olarak verilir. Örgülü gövde doğal bir özellik değildir – bitki fidanlıklarında, genç bitkilerin esnek genç gövdeleri odunlaşmadan önce birbirine örülür.

Para Ağacı Bakımı Hakkında

Pachira aquatica’nın yetiştirilmesi kolaydır. Parlak, dolaylı ışığa sahip sıcak bir alanda konumlandırılmalıdır. Yalnızca toprağın üst kısmı kuruduğunda sulanmalıdır. Nem seven bir tür olduğu için, ortam nemini yükseltmeniz para ağacı için kritik önem taşır.

Konumlandırma

Pachira aquatica, parlak, dolaylı ışıkta en iyisini yapar. Yaprakları kavuracağından doğrudan güneş ışığından kaçının. 12-24 °C arasında bir sıcaklık sağlayın.

Para ağacı nemli bir ortamda büyür, bu nedenle banyo bunun için ideal bir yerdir. Floresan ışık altında da iyi performans gösterir, bu nedenle ofis ortamları için harikadır.

Işık

Para Ağacınızı orta ila parlak dolaylı ışıkta konumlandırın, her suladığınızda eşit büyüme ve yaprak gelişimi için çevirin. Bu bitki aynı zamanda floresan ışıklar altında da uyum sağlayacak ve iyi performans gösterecektir.

Sıcaklık

Para Ağacı, 15-26°C arasındaki sıcaklıklarda rahat eder. Daha düşük/yüksek sıcaklıklardan çabuk etkilenir ve yaprakları söner.

Nem

Para Ağacınız biraz ekstra nem tercih eder, bu nedenle kış aylarında ortam nemini yükseltmeniz bitkiniz için faydalı olacaktır.

Su Gereksinimi

Para Ağacı derinlemesine fakat seyrek sulanmayı sevmektedir. Bitkiyi saksının altındaki drenaj deliklerinden akana kadar sulayın. Saksının dibinden su damladıktan sonra sulama bırakılmalı ve su biriken alt tabağı boşaltılmalıdır. Kök çürümesini önlemek için bitkinizin asla fazla suya maruz kalmadığından emin olun. Sulamalar arasında toprağın üst kısmının kurumasına izin verin. Para Ağacınız büyümenin yavaşladığı kış aylarında daha az suya ihtiyaç duyar.

Besin Takviyesi

Dengeli bir bitki besini ile para ağacı yeni yapraklar üretirken, ilkbahar ve yaz aylarında ayda bir kez besleyin. Bitki büyümesinin doğal olarak yavaşladığı kış aylarında gübreye gerek yoktur. Herhangi bir gübre uygulamadan önce daima toprağın nemli olduğundan emin olun.