Cemre Botanik

Monstera 101 – Deve Tabanı

Cemre Botanik

Monstera 101 – Deve Tabanı

Deve Tabanı – Monstera

Güney Meksika ve Panama’ya özgü, çiçekli ve yaprak dökmeyen bir bitki türü olan Monstera, oldukça dayanıklı ve bakımı kolay bir bitkidir. Doğal yaprak deliklerinden dolayı, ‘Swiss cheese plant’ olarak bilinir. Deve Tabanı yaprakları, doğal habitatında bulunan yakıcı güneş ışığından olabildiğince kaçınmak için evrilmiştir. Deve tabanı yapraklarında bulunan delikler, bitkinin yayılmasını kolaylaştırır ve destek için yaprak kütlesini azaltır. Bitkinin latince adının “deliciosa” kısmı, doğal ortamında taşıdığı ananas benzeri meyveden gelir.

Monstera Hakkında

Ev bitkileri olarak iki farklı Monstera türü yetiştirilmektedir – Monstera deliciosa ve Monstera adansonii. Monstera adansonii, Monstera deliciosa’dan daha uzun, sivrilen yapraklara ve tamamen kapalı yaprak deliklerine sahip olmasıyla ayırt edilir. Monstera deliciosa yaprak delikleri sonunda kenarlara doğru büyür ve olgunlaştıkça açılır.

İç mekanlarda nadiren çiçek açar ve yenilebilir meyve üretirler. Monsteralar, birçok aroid bitki türü gibi, Orta Amerika’nın yerli halkları tarafından çok daha uzun bir süredir bilinmesine rağmen, 20. yüzyılın başlarında botanik dünyasında resmen tanınmıştır.

Işık Gereksinimi

Deve tabanı, aydınlık ve dolaylı ışık alan ortamlarda gelişir. Aydınlık ortamlarda gelişimi daha hızlı olur ve yaprakları canlı gözükür. Doğrudan güneş ışığından hoşlanmaz, bitki yapraklarının yanmasına ve zarar görmesine sebep olur. Yaşam alanınızın hemen hemen her yerinde konumlandirebileceğiniz, bakımı oldukça kolay bir bitki türüdür. Düşük ışıklı ortamlara adapte olabildiği için, eviniz az ışık alıyorsa, Monstera için endişelenmenize gerek yok!

Su Gereksinimi

Her 1-2 haftada bir sulayın, sulamalar arasında toprağın kurumasını sağlayın. Daha parlak ışıkta daha sık ve düşük ışıkta daha az sulamayı bekleyin. Profesyonel ipucu: Monsteralar, filtrelenmiş sudan veya kullanmadan önce gece boyunca dışarıda bırakılan sudan yararlanabilir.       Monsteralar, genel olarak kuraklığa dayanıklı olduğundan onları sürekli sulamalıyım stresini size yaşatmayan bitkilerdendir. Monstera bitkisini sulama da ana kural, her zaman az ve sık sulama çok sulamadan daha iyidir. Saksı dibinde biriken su, köklerin çürümesine sebebiyet verir ve bitkinize fayda yerine geri dönüşü olmayan zarar verebilir.

Sulama yapılırken eğer mümkünse klorlu şebeke suyu yerine, içme suyu vermeniz imkanınız yoksa en az 3 gün dinlenmiş suyu veya tercihen yağmur suyunu bitkinize vermeniz önerilir.

Nem İsteği

Monstera, doğal nem seviyesinin önemli ölçüde yüksek olduğu Orta Amerika ve güney Meksika’nın tropikal ormanlarında yaşamaktadır. İç mekanlarda, Deve Tabanı türlerinin sağlıklı gelişebilmesi için, nem seviyelerinin yapay olarak artırılmasını gerekir. Deve Tabanı normal oda nemi seviyesi (P-60) koşullarına adapte olur, ancak mümkünse doğal habitatında olduğu gibi nemli koşulları tercih eder.